Blog

Een zoektocht naar “saamhorigheid en de gemeenschapszin” in Westkapelle… is vragen naar de bekende weg.. of te wel een compleet overbodige actie.

Daar kwam ik heel snel achter.. want al bij mijn eerste interviewtje werd ik spottend aangekeken of ik dat serieus bedoelde …  daarna heb ik de vraag maar niet meer gesteld.

Het geheim van Westkapelle? Al die ‘ikken’ zijn hier toch ‘wij’. Er is hier ook geen sprake van een scheiding tussen platteland en stad… Westkapelle is het allebei! Hoe doe je dat dan? Met al die die verschillende mensen zo gezellig samen wonen? Nou gewoon….je feestjes vieren!

Het is nu 15 april… nog een maandje en dan is het zover: de optocht der optochten!

Het hoogtepunt van een jaar vol festiviteiten in het kader van 800 jaar stadsrechten Westkapelle

In mei leggen niet alleen vogeltjes een ei…

De ene helft van de ‘stad’ is al druk in de weer met de voorbereidingen.. de andere helft is razend nieuwsgierig…

Wat wordt er allemaal uitgebroed? Het wachten is op de apotheose… op de optocht zelf.. maar ik neem je alvast mee en licht een klein tipje van de sluier op …

Tweeëntwintig grote en kleine ploegen zijn hard of minder hard bezig om ons straks op 13 mei een idee te geven van het Waschappelse verenigingsleven.. soms met een knipoog naar het verleden en soms naar   de komende 800 jaar…..

In menige loods, ruimte of atelier werken ze daar koortsachtig en met veel lol aan ... soms met een paar soms met een hele club…

Sommigen zijn al bijna klaar… sommigen moeten er nog hard aan trekken… in de volle overtuiging dat het allemaal wel gaat lukken zorgen we hier voor een klein inkijkje…om die nieuwsgierigheid nog een beetje te prikkelen.

Lieneke van den Heuvel

Molukse dansgroep Bunga Cengkeh

Dat ons dorp een Moluks verleden heeft zullen we ook zien in de optocht. Toen was het niet altijd even feestelijk maar nu wel! We worden niet alleen getrakteerd op een voorstelling met traditionele dansen maar ook op de traditionele keuken! We laten ons verrassen!

Met dit verhaaltje is er ook een einde aan de blog gekomen. Alle deelnemers hebben iets laten weten… Zijn jullie nou nog nieuwsgieriger?  ZATERDAG 13 MEI  KUN JE ALLES MEEMAKEN

Toerisme

Dat de Wasschappelse rijkdom in belangrijke mate te danken is aan de inbreng van onze vrienden en vriendinnen van “achter de toren” is duidelijk. Negen 50+ dames zullen herinneringen ophalen aan het toerisme door de jaren heen..

De Heiploeg

Het bijna oudste beroep van Westkapelle ontbreekt natuurlijk ook niet in de optocht op 13 mei… Deze groep -uitsluitend- mannen laat ons een stukje van hun levenswerk, hun kerntaak, hun reden van bestaan zien…en horen

 

De Streiders

Boormachines.. beschermde oren en bier daarmee bouw je een kar.  Waar de 15 Streiders nou precies mee bezig zijn… laten ze nog volledig in het duister maar ze hebben er in ieder geval heel veel lol in. Er zit straks geen schroefje los.. alle balken staan op hun plaats en we zijn super benieuwd.

Kasteel van Batavia

Wat moet dit nou toch worden? In de hele historie van Westkapelle en ook niet in die van Batavia is deze diersoort ooit waargenomen... Ze moeten dus nog heel hard buffelen om op tijd klaar te zijn met hun baropdekar voor 13 mei….

Stichting Cultuurbehoud Westkapelle

Sommigen hebben veel voorbereidingstijd nodig… anderen wat minder… het is al met al een heel gedoe. Verzinnen, verzekeren, verbouwen, verkleden, veranderen, verplaatsen, vervoeren kortom verschrikkelijk veel te doen. Maar dan heb je ook wat. Vijftien man, vrouw en een enkel kind gaan het allemaal laten zien op 13 mei! Ook zo benieuwd??

De Noormannen

In 1973 deden ze al mee! Toen in een groot Vikingschip.. maar dat gaat nu niet echt gebeuren heb ik me laten vertellen. De ongeveer 60 jonge en oude(re) noormannen gaan anno 2023 terug naar de oorsprong …. naar waar het allemaal echt om draait … naar de roots. Ze moeten nog veel werk verzetten maar met zoveel leden gaat dat vast lukken.

De Stormvogels

Ahhhh 13 mei al…. De tijd vliegt razendsnel voorbij. We komen in tijdnood klinkt het al vaak paniekerig…. maar niet bij de jongens en meisjes van de  Korfbal.. die zijn niet voor één gat te vangen en zij zullen op originele, Wasschappelse wijze de stoet met twintig tot vijfentwintig deelnemers versterken.

Hygiëaaaaaa

Met dertig tot veertig super lenige ladies, lasses en lads gaan ze de optocht opluisteren… het hele jaar door ijverig oefenen, ploeteren en zweten.. en dan gaan ze ons op 13 mei al die kunstjes laten zien! 

De mannen van de loods

Aan deze buitengewoon belangrijke blikvanger van Westkapelle zijn tien mannen druk bezig. In de historische optocht op 13 mei kan en mag het niet ontbreken… erg benieuwd naar het resultaat… julder toch ook?

Vangst van de dag

Ze waren er 50 jaar geleden ook al bij deze acht vrouwen en twee mannen …   en meteen super enthousiast om weer mee te doen.  Wat zij gaan uitbeelden moeten we nu nog raden.

Teletijd ladies

De 12 Teletijd Ladies vormen een gelegenheidsclub tijdens de Kermesse. Om hun humoristische act zul je het niet droog houden als de Optocht langskomt..

Brandweer

De brandweer ontbreekt natuurlijk niet in de optocht .. zij zullen met de ploeg in een originele tankautospuit mee doen.

De Snoaken

Dertien Snoaken zullen hun historische band en een impressie van al hun snoakenfeesten uit het verleden laten zien.. Zij zijn nog steeds een hechte vriendenclub en zamelen nu geld in voor goede doelen… 

Gaaischieters 2

En in plaats van achter een scheepje loopt een ander deel van de Gaaischieters achter hun historische doel aan….

We gaan het allemaal zien in de optocht waarin niet alle honderd leden in mee zullen lopen.

Gaaischieters 1

Een deel van de Gaaischieters pakt zijn historische rol als Schutterij op en zal als beschermer van de relikwieën in de optocht op 13 mei lopen…

HSV Westkapelle

Rara… waar is de Hengelsportverenigingen Westkapelle nou mee bezig? Wat wordt hier gemaakt? We hebben het uitgevist maar verklappen nog niets! Met zijn tienen zijn ze aan het bouwen en gaan ze op 13 mei op de kar…

Muziekvereniging OKK

OKK afb. 1

Geen feest zonder muziek!! OKK blaast straks zijn partij mee en is er al klaar voor…  vijf vrouwen hebben 34 pakken gemaakt… we gaan het zien en horen!!!

KNRM Westkapelle

De KNRM doet natuurlijk ook mee in de optocht..  niet allemaal in deze wipperbroek hoor! Klaar zijn ze nog niet maar met vier man zijn ze volop aan het verven, zagen en knutselen. Het gaat ze lukken!

Toneelploeg

Het ligt tamelijk voor de hand waar de Toneelploeg mee gaat komen…met z’n zessen gaan ze de optocht straks opluisteren. Zij zijn er al helemaal klaar voor… wij gaan het zien !

Westkappelse Ringrijders Vereniging

Oeps.. de Westkappelse Ringrijders Vereniging laat nog niet veel zien…ze bouwen aan een grote wagen… druk.. druk…druk .. rond de achttien mannen en vrouwen staan daar straks in de stoet . Het werk vordert gestaag en ze zijn zeker op tijd klaar!

Bolus & Co

Het kermisclubje Bolus & Co is ook nog super hard bezig. De 9 mannen doen normaal ook al heel veel samen en het is dan ook vanzelfsprekend dat ze mee doen aan de optocht. Deze wagen werpt straks een blik op het verleden en de toekomst.

Korte impressie